Nakon što se uhvatite u koštac sa težim nameštajem i brdo lonaca i tiganja, vreme je da pređete na svoje uređaje i elektroniku. Ako je predmet zastareo ili pokvaren, verovatno nećete moći da ga donirate. Na primer, sajtovi za donacije kao što je Habitat for Humaniti ne prihvataju televizore, mikrotalasne pećnice ili mašine za pranje sudova starije od 5 godina. Organizacija takođe neće prihvatiti uređaje, poput mašine za pranje i sušenje veša, koji su stariji od 10 godina. Ako su vaši uređaji ili elektronika zarđali ili im trebaju rezervni delovi, najverovatnije će biti odbijeni i sa sajtova za donacije. Zato se morate rešiti bespotrebnih stvari.

Napomena: Većina organizacija koje prihvataju donacije neće prihvatiti uređaje ili elektroniku koji ne ispunjavaju današnje bezbednosne standarde. Da biste odgovorno odlagali i reciklirali ove predmete, preporučujem vam da pogledate neke od programa za odvoz velikih kutija za selidbe. Za metalne uređaje možete potražiti i lokalne dilere starog metala. Ovi prodavci će vam platiti za vaš uređaj (po težini) i reciklirati metal za kasniju upotrebu.

Ako odlučite da prodate svoju nežno korišćenu elektroniku i uređaje, možete da koristite prethodne rute pomenute u koraku 2 (tj. onlajn tržište kao što je Craigslist, komšijski listserv, Amazon ili Ebai) ili ih možete trgovati u određenoj prodavnici.

Korak 4: Odložite opasne predmete i materijale
Odlaganje opasnih predmeta i materijala je jedna od obaveza selidbe. Kompanije za selidbu neće dozvoliti da ove predmete unesu u svoje kamione za selidbu, a nažalost, ni većina sajtova za donacije ih neće prihvatiti. Opasni predmeti uključuju boje, aerosole, otrove, rezervoare za propan, napunjene pištolje, kerozin, aparate za gašenje požara, benzin, vatromet i hemikalije za bazene – između ostalog.

Da biste se rešili ovih predmeta pre nego što se preselite, idite do vašeg lokalnog objekta za odlaganje opasnog otpada. Većina okruga širom zemlje ima nekoliko mesta za odlaganje opasnih predmeta koji sadrže hemikalije kako bi se osiguralo da se ovi materijali pravilno odlažu.

Napomena: ne bacajte opasne materije u smeće. Ovo može predstavljati opasnost za javnost, životnu sredinu i one koji skupljaju vaše smeće.

Korak 5: Očistite ostavu
Iako je bacanje savršeno dobrih grickalica i konzerviranih proizvoda pogrešno, to je, nažalost, nešto što mnogi ljudi moraju da urade kada se presele. Na kraju krajeva, postoji samo toliko konzerviranog kukuruza koje će vaši susedi rado prihvatiti. Srećom, postoji jednostavno rešenje za one koji žele da doniraju svoje ostatke, nekvarljive hrane bez muke da posete banku hrane. Angažovanjem jednog od partnera kompanije za preseljenje, možete biti sigurni da te kutije za grašak i žitarice u konzervi više neće propadati!

Srećno i srećno čišćenje!